Blog

Noi Studii Dezvăluie Că Loviturile La Cap, Chiar Dacă Nu Cauzează Contuzii, Pot Cauza Encefalopatie Cronică Traumatică

Universitatea de Medicină din Boston au dezăluit rezultatele unor cercetări potrivit cărora şi loviturile minore la cap pot cauza daune de lungă durată.

Encefalopatia cronică traumatică este o boală care a apărut la sute de sportivi care au primit lovituri repetate la cap de-a lungul carierei lor în sporturile de contact. Această boală determină moartea înceată a anumitor regiuni ale creierului şi cauzează pierderea memoriei, depresia, demenţa şi cazurile de suicid.

Degradarea creierului este determinată de o proteină numită pTau. În trecut, s-a crezut că această proteină este eliberată în creier în cantităţi mai mari decât în mod natural atunci când apar contuziile.

Însă, un nou studiu făcut de cei de la Universitatea de Medicină din Boston şi Colegiul de Inginerie, sugerează că procesul care cauzează apariţia bolii nu necesită neapărat contuzii. Cu alte cuvinte, loviturile la cap care nu îl fac pe sportiv neapărat KO sau un îi provoacă ameţeli, sunt suficiente pentru a genera leziuni degenerative ale creierului.

“Contuzia nu este necesară pentru a cauza Encefalopatia cronică traumatică” – afirmă dr Lee Goldstein, un profesor asociat al Universităţii din Boston, într-un interviú pentru The Washington Post. “Lovitura este ce acare contează”.

Studiul lui Goldstein s-a bazat pe analiza creierelor adolescenţilor care au suferit leziuni ale creierului şi pe analiza creierelor de şoareci care au îndurat trauma la cap.

“Am fost surprinşi să vedem că patología creierului nu era relaţionată cu contuziile, a spus el. Inclusiv excitarea şi echilibrul, printre altele.”

Goldstein susţine că aceste dezvăluiri explică de ce aproximativ 20% dintre atleţii care au encefalopatie cronică traumatic nu au suferit niciodată o contuzie diagnosticată.

Studiul clarifică şi confuziile care se fac  între leziunile traumatice ale creierului şi encefalopatia cronică traumatică.

Contuziile pot sau nu să fie leziuni traumatice şi o contuzie nu este neapărat o leziune traumatică. Şi nici un spune neapărat ceva despre encefalopatia cronică traumatică.

Goldstein a încercat să simplifice lucrurile pentru The Post.

Potrivit acestuia, o contuzie este un sindrom, în sensul că este o colecţie de simptome. Simptomele au fost grupate în ceea ce ne referim la o contuzie includ amețeli, pierderea conștiinței, sensibilitatea la lumină și durerea de cap. Aceste simptome sunt de obicei declanșate atunci când creierul este făcut să se rotească în craniu din cauza forței.

“O leziune traumatică este diferită. Acestea sunt leziuni care implică leziuni ale ţesutului cerebral. Pot fi cauzate de mişcarea creierului înainte și înapoi, sau de la o parte la alta, violent în creier ca urmare a forței. Aceasta a fost cauza morţii lui Tim Hague anul trecut.”

“Encefalopatia cronică traumatică este o boală neurodegenerativă bona fide”, spune Goldstein. “Va progresa independent de existenţa a viitoare lovituri. Loviturile nu sunt o boală. Lovitura afectează creierul şi se răspândește în creier, ca și în cazul altor boli neurodegenerative.”

Se consideră că loviturile la cap severe care cauzează contuzii duc la boală.

Goldstein a spus că aceste constatări au însemnat că protocoalele de comoție în sporturile organizate ar putea să nu facă nimic pentru a împiedica pe cineva să sufere în cele din urmă de encefalopatie.

Protocoalele de perturbare, de obicei, evaluează atleții care au suferit o lovitură la cap pentru a determina dacă au simptome asemănătoare cu comoția. Dacă o fac, sportivii sunt în general retraşi, cel puţin pentru o perioadă pentru a “recupera”

Cu tóate acestea, sportivii care au suferit lovituri la cap dar nu prezintă simptome, continuă deseori să lupte, suferind lovituri repetate, care pot cauza în final encefalopatia cronică traumatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *