Blog

Cafeaua ☕☕☕ Va deveni un produs de lux în viitor?

Mai multe studii și articole care analizează mediul le amintesc oamenilor că este posibil ca în viitor, cafeaua să devină un produs de lux.

Producătorii de cafea știu că toamna oamenii încearcă să-și creeze noi obiceiuri, așa că fac tot ce le stă în putință pentru a-i convinge pe clienți să le cumpere cafeaua. Cu ocazia Zilei Internaționale a Cafelei, foarte mulți producători au vândut cafeaua la un preț redus (👉 pachete promo la CoffeePoint) ori au oferit-o gratuit la pachet cu diferite produse.

Mulți proprietari de restaurante le oferă clienților o cafea gratuită, pentru a-i convinge să se reîntoarcă. Se pare că acest plan chiar dă rezultate. Totuși, cafeaua oferită în mod gratuit nu mai pare a fi o opțiune economică viabilă. În întreaga lume, cererea de cafea s-a schimbat, îar în ultimii 5 ani consumul de cafea din China s-a dublat. În Europa se consumă aproximativ o treime din cafeaua comercializată la nivel mondial.

Peste 90% din populația adultă a consumă cafea. Potrivit mai multor studii efectuate recent, cafeaua este o băutură sănătoasă. Tocmai din acest motiv este posibil ca numărul consumatorilor de cafea să fie în continuă creștere.

În cele mai multe țări occidentale, cererea de cafea este destul de mare, iar acest lucru pune presiune pe țările care produc cafea. De asemenea, schimbările climatice pot face ca în viitor, cafeaua să devină un lux.

Cafeaua este cultivată în mai mult de 60 de țări

Cafeaua ocupă locul doi în topul celor mai tranzacționate mărfuri din lume, după petrol. În peste 60 de țări din întreaga lume se cultivă boabe de cafea. Cafeaua reprezintă o sursă importantă de venit pentru milioane de familii. Cel mai mare producător de cafea este Brazilia, urmată de Vietnam și Columbia.

S-a estimat că în 2017 aveau să se produce mai mult de 153 de milioane de saci a câte 60 de kilograme de cafea. Prin urmare, au scăzut prețurile contractelor de furnizare a cafelei.

Tipuri de cafea

În ceea ce privește producția, cifrele nu s-au schimbat prea mult în ultimul timp. Precipitațiile abundente din Brazilia, dar și condițiile meteorologice favorabile din celelalte zone i-au avantajat pe producătorii de cafea. Deși cafeaua nu este considerată un aliment de bază, industria cafelei este destul de mare.

Plantațiile de cafea ating o valoare totală de peste 100 miliarde de dolari. Însă, experții sunt de părere că schimbările climatice vor duce la distrugerea culturilor de cafea în viitor. Până în anul 2100, aproximativ 50% din terenul pe care se cultivă în prezent cafeaua s-ar putea să nu mai fie arabil.

Cea mai afectată ar putea fi Etiopia

Efectele ce apar în urma temperaturilor ridicate și a schimbărilor tiparelor de precipitații vor face ca terenul folosit în prezent la cultivarea cafelei să nu mai fie potrivit pentru cultivarea ei.

Academia Națională de Știință susține că în America Latină mai mult de 90% din suprafața folosită la producția de cafea ar putea, de asemenea, să nu mai poată fi folosită la cultivarea cafelei. Se crede că Etiopia, cel de-al șaselea producător de cafea din lume, poate pierde mai mult de 60% din producție mult mai repede, până în anul 2050.

În timp ce condițiile climatice devin tot mai critice, milioane de cultivatori de cafea riscă să rămână fără o sursă de venit. Nu doar condițiile climatice, ci și dăunătorii și bolile duc la acest declin. Cultivatorii nu își vor putea proteja recoltele împotriva dăunătorilor, a bolilor și a schimbărilor climatice, ceea ce înseamnă că producția de cafea va avea de suferit pe viitor.

Atât dăunătorii, cât și bolile vor migra spre regiunile cu temperaturi adecvate pentru supraviețuire. Cei mai mulți cultivatori vor alege să se orienteze spre cultivarea altor plante mai puțin afectate de schimbările climatice. De asemenea, este posibil ca unii cultivatori să încerce să crească producția de cafea însă, cel mai probabil, calitatea cafelei va fi afectată.

Calitatea cafelei va fi compromisă

ile ridicate ar putea compromite calitatea cafelei. În diferite regiuni în care boabele de cafea se coc la momentul potrivit datorită climei, se cultivă cafea de înaltă calitate. Cafeaua Arabică reprezintă 75% din producția de cafea și este la doar câteva grade distanță de un produs inferior.

Efectul Starbucks a făcut ca astăzi să consumăm o cafea mult mai calitativă decât cea pe care o consumăm în urmă cu zece ani. Însă pe viitor s-ar putea să fie mult mai dificil să obținem o cafea de calitate.

Cafea boabe proaspat prajita

În momentul de față, cafeaua se vinde la prețu de 1.28 dolari pe livră (1 livră = 453.93 grame), însă se estimează că în următorii ani va reveni la prețul record din 1977 de 3.39 dolari pe livră.

Dacă nu facem nimic pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, va trebui să renunțăm la obiceiul de a bea cafea. Țările producătoare de cafea încearcă să găsească diferite metode ecologice, dar să apeleze și la practici sustenabile. În curând, Canada ar putea deveni următoarea țară care cultivă și prăjește cafeaua. Schimbările climatice și tehnologiile de ultimă generația ar putea face posibilă producția de cafea în Canada.

Dacă primești cafea gratuit, nu o refuza, pentru că este posibil ca această băutură să devină un lux în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *